De Brit Gary McKinnon kraakte de sites van de Nasa en het Pentagon, ,,op zoek naar het bewijs van buitenaards leven”.
© AP
BRUSSEL – Zeventig jaar cel en 1,42 miljoen euro. Dat riskeert de Britse computerspecialist Gary McKinnon als het Britse gerecht beslist om hem uit te leveren aan de Verenigde Staten. McKinnon staat bekend als ’s werelds beste hacker. Hij brak in bij de Nasa, het Pentagon en het Amerikaanse leger, maar werd deze week opgepakt.
Volgens de Amerikaanse justitie heeft Gary McKinnon in 2001 en 2002 voor meer dan 800.000 euro schade aangericht. McKinnon, die onder de schuilnaam Solo op het internet opereert, brak in bij de superbeveiligde netwerksystemen van de ruimtevaartorganisatie Nasa, van het ministerie van Defensie, het Amerikaanse leger en van enkele Amerikaanse privé-firma’s. Hij hackte duizenden computers, stal informatie, wiste bestanden en legde hele netwerken plat.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten geloofden aanvankelijk dat de computerinbraken het werk waren van cyberterroristen in dienst van Al-Qaeda. Maar uiteindelijk leidde de zoektocht naar een kleine flat in Londen. Van op zijn pc’tje had de werkloze computerspecialist Gary McKinnon de grootste computerkraak in de geschiedenis van het Amerikaanse leger uitgevoerd.

McKinnon werd kort na zijn ontmaskering in 2002 al opgepakt, maar na enkele dagen weer vrijgelaten. Dinsdagavond arresteerde Scotland Yard de computerkraker opnieuw. De Amerikaanse justitie heeft een verzoek tot uitlevering ingediend. Als het Britse gerecht beslist McKinnon uit te leveren, kan de hacker voor zeventig jaar achter de tralies verdwijnen.

McKinnon, die gisteravond op borgtocht werd vrijgelaten, beweert dat hij geen slechte bedoelingen had toen hij de netwerken hackte. ,,Gary zei me dat hij op zoek was naar informatie die het bestaan van UFO’s konden bewijzen”, zegt Andrew Edwards, een vriend van McKinnon. ,,Hij is ervan overtuigd dat buitenaardse wezens zijn geland op aarde en dat de Amerikanen dat angstvallig proberen geheim te houden.”

Volgens Belgische experts is McKinnon allesbehalve een doorsnee hacker. ,,Iemand die op zo’n grote schaal het Pentagon en het Amerikaanse leger kan kraken, kent alleszins iets van informatica”, zegt Filip Maertens (Ysecorp), expert computerfraude en -beveiliging. ,,Over zijn motieven weet ik niets. Solo was in ieder geval niet het soort crimineel dat met zijn stunts te koop liep binnen het wereldje. Hij deed het dus zeker niet om zichzelf in de kijker te werken.”